ДО РАЗНИ ЛИЦА НА РАЗНИ ТЕМИ

 

ДО РАЗНИ ЛИЦА НА РАЗНИ ТЕМИ

 

 

До „съкрушения Петър"

 

В Прага астролози са Ви съставили хороскоп и са очертали бъдещето Ви. Пазете се от астрологията - по своята същност тя представлява сляп фатализъм. Според християнското учение човекът стои по-високо от звездите. С покаяние и молитва човек може да промени своята съдба към по-добро.

 

До девойката от Мостар

 

Пишете за честото си боледуване. Но признайте, че благодарение на тази болест сте се научили на молитва към Бога. Значи болестта Ви не е била безцелна. Вашият Създател Ви обича като Свое дете. Той има Свои тайнствени, но целесъобразни планове за всеки човек. Само не крийте в себе си зловещата тайна, която Ви измъчва, защото тя увеличава страданието Ви.

 

 

До Й. Г.

 

Питате каква е разликата между Огнена Мария и Блага Мария? Това са имена, с които народът е нарекъл две различни личности. Огнена Мария е света Марина (17 юли), а Блага Мария е света Магдалина (22 юли). Вижте в Пролога.

 

 

До „Христолюбеца" Божидар

 

 

Измъчвате се със съботяните. Попитайте ги: работил ли е Христос в съ­бота, или е празнувал? Освен това прочетете какво казва апостол Павел: 2 Кор. 5:12; Рим. 10:4.

 

 

До господин С. С.

 

 

Вие питате: можем ли да се учим на благочестие от народното поетич­но творчество? По-голямата част от това творчество е блестящ израз на вяра и благочестие. Но останалата част е обикновен земен прах, който не прина­ся полза на душата.

 

До госпожа Евдокимова

 

Щом апостол Павел е чувствал нужда от молитвите на вярващите за него, казвайки: Моля ви братя, да ми спомагате в молитвите си за мене(срв. Рим. 15:30), то колко повече такава нужда имат свещениците и дя­коните. С Вашето остро осъждане на свещенството Вие не принасяте полза нито на него, нито на себе си. Бог вижда и чува всичко.

 

 

До майстор Йован от Сараево

 

 

Изгубената надежда означава изгубен живот. Не се отчайвай. Светът е пълен с неочаквани възможности. И за Бога всичко е възможно. „Които се надяват на Господа, ще подновят силата си: ще дигнат криле като орли, ще припнат и не ще се отрудят, ще отидат и не ще се уморят” (Ис. 40:31).

Христос се роди за всички!

 

 

Автор – Св. Николай, еп. Жички и Охридски